ΠΡΟΝΥΜΦΕΣ ΛΕΠΙΔΟΠΤΕΡΩΝ

Προνύμφες λεπιδοπτέρων

Butterflies and moths

Εισαγωγή

Τα λεπιδόπτερα (κάμπιες) πολλών ειδών πεταλούδας και σκώρων προκαλούν ζημιά σε διάφορες καλλιέργειες.Τα πιο σπουδαία είδη που παρουσιάζονται στα θερμοκήπια είναι:Η κάμπια της τομάτας Chrysodeixis chalcites,ο σκώρος της τομάτας Lacanobia oleracea,ο σκώρος του λάχανου Mamestra brassicae,ο ασημένιος σκώρος Autographa gamma και σε πολλές περιοχές το Spodoptera litoralis.

Βιολογία

Ο βιολογικός κύκλος των πεταλούδων και των σκώρων αποτελείται από 4 στάδια ονομαζόμενα:αυγό,προνύμφη,νύμφη και πεταλούδα.

Τα αυγά συχνά εναποτίθενται σε σωρούς στα φύλλα ή στις κατασκευές του θερμοκηπίου. Η προνύμφη μιας πεταλούδας είναι μια κάμπια που έχει ένα καλά αναπτυγμένο κεφάλι και δυνατές σιαγόνες. Οι κάμπιες τρώνε σχεδόν συνέχεια, εκτός όταν γονιμοποιούνται. Τα είδη που αναφέρονται γενικά δεν πετούν κατά την διάρκεια της ημέρας, εκτός αν ενοχληθούν.

Συμπτώματα ζημιάς

  • Μικρές κάμπιες τρέφονται κυρλιως στην κάτω πλευρά των φύλλων. Το άνω στρώμα του φύλλου (επιδερμίδα) μένει ανέπαφο. Αν οι κάμπιες ωριμάσουν, διασκορπίζονται επάνω στο φυτό. Αρχικά προκαλούν μικρούς λάκους, αλλά επίσης μεγάλες τρύπες στα φύλλα καθώς αναπτύσσονται.
  • Η μεγάλη προνύμφη (κάμπια) αφήνει περιττώματα στην καλλιέργεια.

In the spotlight: Tuta absoluta