Tuta absoluta

Tuta absoluta

Tuta absoluta


Εισαγωγή
Η
Tuta absoluta είναι ένα πολύ βλαβερό λεπιδόπτερο του οποίου η προνύμφη ανοίγει στοές στα φύλλα και έχει πολύ μεγάλη προτίμηση στην τομάτα. Εμφανίζεται και στη μελιτζάνα, στην πιπεριά όπως επίσης και στην πατάτα και σε διάφορα άλλα καλλιεργούμενα φυτά. Εμφανίζεται επίσης και σε ζιζάνια της οικογένεια Solanaceae (Solanum nigrum, Datura spp). H Tuta absoluta μπορεί να προκαλέσει 50-100% μείωση της παραγωγής στην τομάτα και η παρουσία της είναι περιοριστικός παράγοντας για εξαγωγές σε διάφορες χώρες.      

Βιολογία
Η
Tuta absoluta αναπαράγεται πολύ γρήγορα, με βιολογικό κύκλο ο οποίος κυμαίνεται από 24-38 ημέρες, ανάλογα με τις θερμοκρασίες. Η ελάχιστη θερμοκρασία στην οποία υπάρχει κινητικότητα του εντόμου είναι οι 9°C. Τα προνυμφικά της στάδια δεν πέφτουν σε διάπαυση για όση διάρκεια υπάρχει διαθέσιμη τροφή. Ένα θηλυκό μπορεί να εναποθέσει  250-260 αυγά κατά τη διάρκεια της ζωής της, τα οποία εναποτίθενται σε υπέργεια μέρη του φυτού. Τα αυγά αναπτύσσονται σε προνύμφες που εισέρχονται μέσα στα φύλλα ανοίγοντας στοές ή μέσα σε βλαστούς και καρπούς, αλλά εξέρχονται για να νυμφωθούν.

Υπάρχουν 4 προνυμφικά στάδια. Ανάμεσα στις εκδύσεις, οι προνύμφες μπορεί να βρεθούν προσωρινά έξω από τις στοές τους στα φύλλα ή έξω από τους καρπούς. Η νύμφωση μπορεί να λάβει χώρα στο έδαφος ή στην επιφάνεια των φύλλων, σε ένα καρουλιασμένο φύλλο ή σε μια στοά. Διαχειμάζει ως αυγό, νύμφη ή ενήλικο. Τα ενήλικα είναι ενεργά τη νύχτα και κρύβονται ανάμεσα στα φύλλα κατά τη διάρκεια της ημέρας.  

Αναγνώριση
Τα ενήλικα έντομα έχουν χρώμα γκρι - καφέ, είναι περίπου μήκους 6 mm και έχουν άνοιγμα φτερών 10 mm. Οι νεαρές προνύμφες που μόλις έχουν εκκολαφθεί είναι μικρές (0.5 mm) σε μέγεθος και κιτρινωπές. Καθώς ωριμάζουν, οι προνύμφες γίνονται κιτρινοπράσινες και αναπτύσσεται μια μαύρη λωρίδα πίσω από το κεφάλι τους. Οι πλήρως ανεπτυγμένες προνύμφες έχουν μήκος περίπου 9 mm και ροζ χρώμα στην πλάτη τους. Οι νύμφες είναι ανοικτού καφέ χρώματος και μήκος περίπου 6 mm.

Ζημιά

  • Οι προνύμφες προτιμούν τα φύλλα και τους βλαστούς, αλλά μπορεί και να εμφανιστούν κάτω από τα σέπαλα του καρπού αλλά και μέσα στον καρπό. Οι προνύμφες επιτίθενται μόνο στα πράσινα φρούτα.
  • Τα πιο διακριτά συμπτώματα είναι οι στοές που φαίνονται ως κηλίδες. Μέσα σε αυτές τις στοές που φαίνονται ως κηλίδες. Μέσα σε αυτές τις στοές βρίσκουμε τόσο τις προνύμφες όσο και τα σκουρόχρωμα αποχωρήματα τους.
  • Σε περίπτωση σοβαρής ζημιάς, τα φύλλα νεκρώνονται ολοκληρωτικά.
  • Οι στοές του εντόμου επάνω στα φύλλα, έχουν &