ΘΡΙΠΑΣ

Θρίπες

Thrips

Εισαγωγή
Ο θρίπας του κρεμμυδιού Thrips tabaci και o θρίπας των λουλουδιών ή Αμερικάνικος θρίπας Frankliniella occidentalis είναι ένα μεγάλο πρόβλημα σε πολλές καλλιέργειες ,ιδιαίτερα στα αγγούρια. Ένα ακόμα είδος που συναντάμε στα θερμοκήπια είναι και ο ροζ θρίπας (δημητριακών) Thrips fuscipennis και Echinothrips americanus.


Βιολογία
Ένας θρίπας έχει έξι στάδια στην ζωή του: αυγό,δύο προνυμφικά,δύο νυμφικά,και ενήλικο στάδια. Τα τέλεια του θρίπα βρίσκονται στα λουλούδια και στα φύλλα όπου εναποθέτουν τα αυγά τους εκεί. Στα φύλλα της πιπεριάς τα σημεία εναπόθεσης των αυγών μπορούν εύκολα να αναγνωρισθούν σαν παραμορφώσεις με μορφή κρεατοελιάς, ενώ στα αγγούρια και στις άλλες καλλιέργειες αυτές οι παραμορφώσεις δεν είναι ορατές. Οι προνύμφες διατρέφονται απ’όλα τα εναέρια μέρη του φυτού και είναι πάρα πολύ κινητικές. Η νύμφωση γίνεται στο έδαφος, εκτός από την περίπτωση του  Echinothrips americanus. Αυτό το είδος οι νύμφες είναι στην κάτω πλευρά του φύλλου.

Συμπτώματα ζημιάς

  • Οι θρίπες προκαλούν ζημιά στα φυτά με το να τρυπούν και να απομυζούν τα κύτταρα από τη φιλική επιφάνεια με αποτέλεσμα η φωτοσυνθετική επιφάνεια να μειώνεται. Αυτό προκαλεί ασημί-γκρι κηλίδες επάνω στα φύλλα, με σκουροπράσινες κηλίδες (εκκρίσεις) και μειώνει την παραγωγή του φυτού. Σε υψηλά επίπεδα προσβολής στα φύλλα μπορεί ακόμη να προκαλέσει την μάρανση τους.
  • Το πιο σημαντικό η μετάδοση ιών από τους θρίπες (κηλιδωτός μαρασμός της τομάτας TSWV). Ο Frankliniella occidentalis είναι ο κυριότερος παράγοντας αυτού του ιού και είναι αιτία για πολλές ζημιές στις Μεσογειακές χώρες.